24 lokale produkter dyster om at bliver Årets Lokale Vare
Det pibler frem med nye, lokalt producerede fødevarer overalt i Danmark, viser stor landsdækkende konkurrence, som Coop og Madkulturen iværksatte i maj.
Nu dyster produkter fra otte landsdele om at gå videre til finalen, og forbrugerne er inviteret med til at afgøre, hvilket produkt, der skal være Årets Lokale Vare.
Ind til 16. september er den digitale stemmeboks åben, og udvalgte Coop butikker holder lokale smagedage, hvor man kan smage på varerne og møde producenterne bag, før stemmen afgives.
- Vi ved, at 49 pct. af danskerne mener, at det er meget vigtigt, at lokale råvarer indgår i måltidet. Nu har de chancen for at give deres lokale favoritter medvind med en stemme, så vi kan få endnu flere spændende varer på hylderne, siger Judith Kyst, direktør for Madkulturen.
I alt blev 123 lokale produkter tilmeldt i de otte forskellige landsdele, hvor dommerpaneler bestående af én af landsdelenes førende kokke, én ekspert i design/markedsføring, én madkommunikatør, én repræsentant for et lokalt fødevarenetværk og repræsentanter fra henholdsvis Coop og Madkulturen har smagt og vurderet på flere kriterier. I alt 24 produkter er nået til afstemningen.
- Vi vil fordoble andelen af lokale varer de kommende år. Derfor er vi gået på jagt efter mindre producenter og lokale ildsjæle. Denne første runde har vist os, at der er masser af aktiviteter i gang, og det lover godt for fremtiden, hvor vi kan være sammen om bedre mad, siger food direktør Jens Visholm, Coop.
De 24 nominerede produkter:
Bornholm
Saften Økologisk Rabarber fra Bornholms Mosteri A/S, øllen Greenlight fra Svaneke Bryghus og Lehnsgaard Rapskimolie fra Lehnsgaard Rapsolie.
Fyn
Langelands Honning fra Mark Hansen, vinen Kuriosum fra Nyholmgaard Vin og Æblemost med jordbær fra Nybro Frugtplantage.
Hovedstaden og Nordsjælland
Akvavitten D Argentum fra Den Ny Spritfabrik A/S, Chilisovs fra Plantemageren I/S og Kvan Sirup fra Kvann Kompagniet.
Midt- og Vestsjælland
RÖS Gin fra Dyrehøj Vingaard I/S, Ølandshvede Fuldkorn fra Mejnerts Mølle A/S og MJÓD no. 1 fra Mjødbryggeriet Petersen & Sønner.
Midtjylland
Økologisk Hampeprotein fra Nybroggard, saften Rabarber fra Staarup Haandbryg og Rødbede Chutney fra Annas Gourmet.
Nordjylland
Snapsen Frokost fra Nordisk Brænderi, frugtslikket Jordbærlæder fra Zenas-Pedersholt og marmeladen Hyben/Havtorn fra Niels & Sinnes Univers ApS.
Syd- og Sønderjylland
Vinen ØKO ÆBLEAU fra Skærsøgaard, drikkeklar Single Saft med stikkelsbær fra Vibegaard I/S og Rosen Gelé fra Kroghspecialitet.
Sydsjælland og Lolland-Falster
Økologisk Æblecidereddike fra Bandholm Frugtplantage, Kernegaardens Fejø Æblemost fra Kernegaarden-Fejø Mosteri og frugtvinen Premium CRYO fra Østergård Vin.
Foto: Coop