Verden er gået amok i plastik 

Bæredygtighed 22. nov 2021 -
This describes the image
Foto: Flemming Effersøe
  • Udvidet producentansvar i EU kan bane vej for et gennembrud i den cirkulære økonomi  

Verden bruger plastik som aldrig før. I en dokumentar på DR fremgår det, at forbruget stiger drastisk i flere asiatiske lande. Forbruget vil være dobbelt så stort om 20 år og hele 20 procent af verdens olie vil i 2050 blive brugt til fremstilling af plastik. Og selv om plastik kunne være en værdifuld ressource, så er der stadig lang vej til effektiv genanvendelse.

Virksomhederne i EU´s 27 medlemslande kommer dog senest den 1. januar 2025 til at tage stilling til deres emballage. For her træder et nyt udvidet affaldsdirektiv i kraft, hvilket betyder, at virksomhederne får ansvaret for, at deres emballage bliver indsamlet og genanvendt.

- Udvidet producentansvar for emballager kommer til at få en meget stor betydning for vareproducenterne, da det er dem, der først og fremmest bliver ramt af lovgivningen, når den træder i kraft om godt tre år, siger direktør Niels Jensen, MLDK – Mærkevareproducenter.
Med producentansvaret følger også en kæmpe omkostning for producenterne, der spås at være på omkring to mia. kroner årligt.

Endnu ingen svar på organisering 

MLDK og DagSam arbejder sammen med blandt andet Dansk Industri, Dansk Erhverv og Landbrug & Fødevarer om at etablere en kollektivordning, der kan varetage det praktiske omkring indsamling og sikre genanvendelse for de producenter, der omfattes af det kommende producentansvar.

På vegne af sine medlemmer stiller MLDK en række spørgsmål, som der endnu ikke er klare svar på: 

Hvordan skal producentansvaret organiseres, hvem skal rent faktisk stå for håndteringen og behandlingen af affaldet? Og hvornår skal affaldet overdrages, og til hvem? Hvordan skal virksomhedernes betaling til systemet udregnes, og hvem skal der betales til?
Som det er nu, er det kommunerne, der har ansvaret for indsamling og genanvendelse af affald.

Kommunerne halter bagefter 
En aktindsigt, som Ingeniøren har søgt hos Miljøstyrelsen, viser dog, at 88 ud af landets 98 kommuner har søgt om dispensation til at udskyde implementeringen af de nye sorteringsregler, som fremgår af affaldsbekendtgørelsen. Ifølge bekendtgørelsen skal affaldet indsamlet i 10 fraktioner fra 1. juli 2021.

Når producentansvaret indføres, vil det medføre højere udgifter for producenterne, hvis deres emballage ikke er genanvendelig.

- Derudover vil en potentiel fremtidig CO2-afgift også gøre det dyrere, hvis man som virksomhed ikke vælger genanvendt plastik, skriver Camilla Haustrup Hermansen, formand for Klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi og adm. direktør i emballagevirksomheden Plus Pack i et debatindlæg i Børsen. 

Sæt analysen i værk

MLDK råder virksomhederne til allerede nu at analysere sin emballageanvendelse, og se om emballagerne er optimeret til genanvendelse: Er der fx emballager, der med fordel kan laves i monomateriale? Kan sammensatte emballage nemt skilles ad? Og er der steder, hvor man kan reducere forbruget?  

This describes the image
Opdateret 13. jan 2022