Landbrugets topchefer i fælles opråb: Svækket konkurrenceevne vil koste tusindvis af arbejdspladser

Bæredygtighed 20. sep 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Adm. direktør i Danish Crown, Jais Valeur, er en af de fire topchefer i landbruget, der har skrevet det åbne brev til politikerne. Foto: Danish Crown
  • Jais Valeur fra Danish Crown og Peder Tuborgh fra Arla Foods efterlyser en bred politisk landbrugsaftale, der er langtidsholdbar

Skrevet af: Søren Tougaard

Alle politiske partier er enige om, at landbruget spiller en afgørende rolle for klimaet og ambitionen om et bæredygtigt og CO2-neutralt samfund om få årtier. Men derfra hører enigheden på tværs af Folketinget også op. 

Mens flere partier på venstrefløjen kræver et opgør med landbrugets dyrproduktion til fordel for langt mere planteavl, ser de borgerlige partier et landbrug, hvor eksport, arbejdspladser og vækst skal gå hånd i hånd med de grønne klimaambitioner. 

Lige nu forhandler Folketingets partier om en grøn landbrugsaftale, der definerer dansk landbrug for fremtiden. 

Nu opfordrer topchefer fra Danish Crown, Arla, DLG og Danish Agro til, at Folketinget lander en bred landbrugsaftale, der skaber tryghed i erhvervet. 

"Hvis danske politikere svækker de danske landmænds konkurrenceevne, vil det koste tusindvis af arbejdspladser, ikke blot i landbruget, men i høj grad også i følgeerhvervene. Og det vil i alvorlig grad svække den styrkeposition, danske landmænd og følgevirksomheder har opnået på globalt plan, hvor de i dag befinder sig i den absolutte superliga, når det handler om at producere klimaeffektivt. Vi er dybt bekymrede for, hvilken negativ betydning en ny regulering kan have for vores råvaregrundlag, vores vækstmuligheder og dermed arbejdspladserne i vores branche", lyder det i brevet, der er underskrevet Jais Valeur fra Danish Crown, Peder Tuborgh fra Arla Foods, Kristian Hundebøll fra DLG samt Henning Haahr fra Danish Agro. 

Topcheferne understreger, at landbruget har en vision om en klimaneutral produktion i 2050, og at erhvervet er klar til de grønne investeringer, der skal til. 

"Lad ikke det politiske spil på Christiansborg ødelægge en historisk mulighed for en bred og langtidsholdbar aftale om grøn omstilling af dansk landbrug", lyder opfordringerne fra topcheferne. 

 

 

Opdateret 20. sep 2021