Ny kampagne skal sikre genbrug af 125 mio. dåser og flasker

Bæredygtighed 11. mar 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Dansk Retursystem
  • Dansk Retursystem har løst mysteriet om forsvundet pant for mere end 125 mio. kr. Nu skal en kampagne sikre, at de forsvundne flasker og dåser bliver genanvendt

Dansk Retursystem lancerer nu en ny kampagne med titlen ’Mere end ét liv’. Den skal sikre, at dåser og flasker for 125 mio. kr. ender det rette sted.

Danmark har et af verdens bedste pantsystemer. Alligevel forsvinder 8 pct. af de danske pantflasker og -dåser hvert år.

Hidtil har ingen helt vidst, hvor de 125 mio. flasker og dåser egentlig forsvandt hen, skriver Dansk Retursystem i en pressemeddelelse.

Men nu er mysteriet løst ved hjælp af blandt andet analyser af danskernes affald.

- Den største del, nemlig 40 pct., forsvinder i de private hjem, hvor de bliver smidt ud – enten sammen med sorteret affald eller sammen med restaffaldet

- 30 pct. forsvinder i erhvervslivet – både fra butikkernes pantrum, fra arbejdspladser, samt hoteller og restauranter, selv om de generelt har et velfungerende pantmaskineri

- 20 pct. havner i skraldespande i det offentlige rum, fx parker og busstationer

- De sidste 10 pct. forsvinder andre steder hen.

Kun en meget lille del – under fem pct. af den forsvundne pant, svarende til cirka 0,5 pct. af den samlede mængde pant - forsvinder i naturen.

 

Ny kampagne skal sikre panten evigt liv

En dåse eller en flaske med pant har i princippet et uendeligt liv: Så længe den bliver afleveret som pant, kan den blive genanvendt i det uendelige, skriver Dansk Retursystem.

Men pantflaskens eller -dåsens uendelige liv stopper brat, så snart man smider den ud – også selv om den ryger ud med det sorterede affald til metal, plastik eller glas.

- Mange bliver overraskede over det her: Men det er ikke lige meget om man afleverer panten, eller smider den i det sorterede affald. En flaske eller en dåse, der blandes med andet kildesorteret affald, kan ikke blive til nye flasker eller dåser igen, da der er skrappe krav til fødevareemballage, der produceres af genanvendte materialer. Og som vores undersøgelse viser, er det et stort problem, at folk smider pant ud, forklarer Marlene Holmgaard Friis, markedsdirektør i Dansk Retursystem.

Kampagnen består af tre små film om de situationer, hvor flaskernes og dåsernes næste liv er lige ved at gå tabt.

Den går i luften i dag 11. marts.

 

Opdateret 11. mar 2021