Coca-cola: Vi mangler de sidste pantflasker til nye flasker

Bæredygtighed 25. apr 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Coca Cola
  • Læskedriksgiganten vil have al sodavand over i flasker af genanvendt plast i løbet af 2022. Men så må ingen plastikflasker gå til spilde

Selv om danskerne med en returprocent på 93 er ekstremt gode til at aflevere dåser og flasker i pantautomater, ryger 140 mio. flasker og dåser stadig uden om systemet.

Det kan på længere sigt give udfordringer i forhold til at skaffe plast nok til nye flasker, hvis man vil undgå at producere helt ny plast.

Coca-cola har netop introduceret nye flasker af 100 pct. genanvendt plast – de såkaldte rPET-flasker, der skal bruges til alle læskedrikgigantens brands. Det vil reducere produktionen af ny plastik med hele 360 tons om året i Danmark – hvis altså danskerne får afleveret deres brugte flasker.

- Hvis ikke vi får de sidste flasker i hus, kan vi komme til at mangle materiale til at producere rPET-flaskerne, siger Annette Spanggaard, public affairs, kommunikations- og CSR-direktør i Coca-Cola Danmark.

For at gøre danskerne opmærksomme på vigtigheden af at aflevere dåser og flasker tilbage, afholdt Coca-Cola et influencer-event, hvor det lykkedes at komme ud med budskabet til 1 mio. danskere.

Derudover har læskedrikproducenten skabt sin School of Recycling.

Coca-cola lancerede sin bæredygtighedsstrategi, World Without Waste, for at få alle brugte flasker og dåser retur, i 2018 i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden og Ellen McArthur Foundation.

For at finde ud af, hvorfor nogle ikke afleverer flasker, fik Coca-Cola analyseinstituttet Kantar til at spørge danskerne om deres forhold til at pante.

 

Undersøgelsen viser, at:

- 44 pct. af danskerne synes, det er snasket og klistret at pante, fordi der altid er rester tilbage i de tomme flasker og dåser

- det gælder især de unge – 63 pct. af de 18-35- årige synes, det er snasket og klistret

- 79 pct. af danskerne synes, det er vigtigt, at sodavandsemballagen er bæredygtig

- 96 pct. af alle danskere synes, det er problematisk, at vi smider så mange pantflasker og dåser ud

- 52 pct. er enten helt eller overvejende enige i, at det primært er virksomhederne og producenterne, der skal gøre det nemmere at reducere miljøpåvirkningen af vores daglige forbrug

- 87 pct. synes også, at pilen peger på dem selv som forbrugere

 

I 2025 indføres et udvidet producentansvar, og herefter er det producenterne, der har ansvaret for indsamling af egen emballage.

 

 

 

 

Opdateret 25. apr 2022