Arla sætter fuld strøm på distribution af mælk

Bæredygtighed 4. apr 2023 - 2 min læsetid
This describes the image
Arlas nye el-lastbiler kører på strøm fra vindmøller. Creative Commons
  • Efter en forsøgsperiode indsætter Arla el-lastbiler til at distribuere mejerivarer til butikker

Skrevet af: Henrik Denman

Arla sætter nu for alvor strøm på, når mejerivarerne bliver bragt ud til dagligvarebutikker og andre kunder. 

Mejerigiganten har indsat tre rene el-lastbiler. Det sker efter en testperiode, hvor Arlas første store el-lastbil blev indsat til at levere mælk til københavnerne som et forsøg. Forsøget er gået så godt, at Arla nu sætter flere el-lastbiler i drift, og de kører på strøm fra vindmøller.

- Vores ambition er, at alle vores distributionslastbiler skal køre på 100 procent grøn energi så snart det er praktisk muligt, siger landedirektør for Arla Danmark, Henrik Lilballe Hansen, i en pressemeddelelse.

To af el-lastbilerne kommer til at køre mælk ud i Storkøbenhavn efter påske, og én el-lastbil skal hjælpe distributionen andre steder i landet.

Arla forventer i de kommende år at udskifte 25-30 diesellastbiler med grønne alternativer hvert år.

I dag har Arla godt 200 lastbiler i Danmark, der kører mælk ud til omkring 2600 detailbutikker hver dag.

Grøn distribution

De tre nye mælkebiler på ren strøm skal supplere de el- og biogaslastbiler, som Arla anvender i dag. I dag kører 10 biogaslastbiler rundt på vejene i Danmark, og de vil i løbet af i år blive suppleret af yderligere syv biogaslastbiler. 

De nye typer lastbiler på grøn strøm skal nedbringe klimaaftrykket på transporten. Bilerne kommer på vejene i samarbejde med DFDS.

El-lastbilerne forventes at kunne køre 150-175 km per opladning, og en fuld opladning af batteriet tager seks-otte timer.

- Som led i vores mål om at blive CO2-neutral arbejder Arla på at gøre al distribution grøn. Vi er derfor glade for, at forsøget med vores første el-lastbil er gået så godt, at vi kan skrue op for antallet. Ambitionen er at øge yderligere, siger Henrik Lilballe Hansen.
 

Opdateret 4. apr 2023