Vismænd foreslår CO2-afgift på 1100 kr. per ton for landbruget
-
De Økonomiske Vismænd mener, landmanden i 2030 skal betale ca. 1100 kr. per ton CO2. Landbrug & Fødevarer frygter, man afvikler mange produktioner i Danmark, hvis det bliver en realitet.
Det kræver højere afgifter, hvis Danmark skal nå klimamålene. Det mener i hvert fald De Økonomiske Vismænd. Derfor foreslår vismændene, at en dansk landmand skal betale 1100 kr. i afgift for hver tons CO2, gården belaster klimaet i 2030, skriver DR.
Det er mere end industrien betaler i dag. Her er afgiften 750 kr. per ton CO2. Men også industriens klimaafgift skal sættes op, mener vismændene.
De har nemlig beregnet, at industriens afgift "kun" sparer atmosfæren for tre millioner tons CO2 og ikke fire millioner som først estimeret.
Vismændene foreslår, at afgiftsbeløbet skal føres tilbage til landbruget i form af tilskud til forskning og udvikling til gavn for den grønne omstilling af erhvervet.
L&F: Vil kvæle landbrug
Hos landbrugets største talerør, Landbrug & Fødevarer (L&F), frygter man, at en sådan afgift vil have store konsekvenser for produktionen af hjemlige landbrugsvarer. Det selv om afgifterne bliver ført tilbage til erhvervet.
- En afgift på 1.100 kr. er af en sådan højde, at man rent faktisk afvikler vores gode, danske landbrugsproduktion, siger klimachef i L&F Niels Peter Nørring til DR.
Vismændene har selv beregnet, at en sådan afgift vil koste ca. hver fjerde arbejdsplads i landbruget og følgeerhvervene.
I Danmark er det målet, at vi skal have nedsat CO2-udledningen med 70 pct. i 2030 målt op imod 1990. I 2050 skal landet været klimaneutral.