Elafgiften forsvinder fra nytår

Afgifter 23. sep 2022 -
This describes the image
Foto: Flemming Effersøe
  • Finansminister Nicolai Wammen inviterede fredag til doorstep om aftale om en såkaldt vinterpakke

Finansminister Nicolai Wammen inviterer fredag kl. 09.40 pressen til doorstep om aftale om en såkaldt vinterpakke, der skal afbøde effekterne af de vilde prisstigninger på el og energi.

Foruden regeringen deltager repræsentanter fra Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne.

Ifølge flere medier er der indgået en aftale mellem regeringen og en række andre partier om at reducere elafgiften til EU's minimumssats på 0,8 øre.

Der lægges også op til at bruge ekstra penge på hjælp til at udskifte gasfyr og til udrulning af fjernvarme.

Ifølge aftaleudkastet, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, er partierne ved at sænke den almindelige elafgift i første halvår af 2023 fra 69,7 øre per kilowatttime (kWh) til 0,8 øre/kWh., som er EU’s minimumssats.

I Dansk Erhverv er markedschef Ulrich Bang ifølge Finans.dk godt tilfreds med at slippe af med elafgiften. Men har glæder sig endnu mere over det samlede udkast til pakken med navnet »Vinterhjælp«.

- Det er en uhyggelig svær tid, virksomhederne står i med ekstremt høje energipriser. Samtidig har vi en buldrende inflation, så det handler om at hjælpe uden at kaste mere benzin på bålet. Det er en svær opgave, og vi synes faktisk, at et bredt flertal i Folketinget ser ud til at lykkes med at ramme den ret godt, siger Ulrich Bang til Finans.dk

Forventningen er, at der kan indgås en bred politisk aftale, og at aftalen kan vedtages i Folketinget allerede i næste uge.

Partierne har forhandlet siden midten af sidste uge, efter regeringen onsdag kom med et udspil, hvor de foreslog at lade danskerne udskyde at betale de høje energiregninger ved hjælp af en afdragsordning.

 

Opdateret 26. sep 2022

Top jobs